Gdy masz problem do rozwiązania albo gdy chcesz ulepszyć instrukcje i procedury, stworzyć nowe materiały i narzędzia, lepsze środowisko pracy albo konkretny program szkoleniowy, skontaktuj się z nami, a zaczniemy pracować razem, aby osiągnąć twój cel.
Dotychczas zrealizowaliśmy następujące tematy:
1. „Walidacja i szacowanie niepewności pobierania próbek wody i ścieków”
2. „Kompetencje osób wzorcujących w laboratorium badawczym w odniesieniu do DA-06 oraz przeprowadzenie wzorcowania /kalibracji wyposażenia z wykorzystaniem krzywej kalibracyjnej liniowej”
3. „Pobieranie próbek wody”
4. „Doskonalenie technik analitycznych stosowanych w laboratoriach wodno-ściekowych”
5. „Nadzór nad wyposażeniem w laboratorium. Zapewnienie spójności pomiarowej”
6. „Walidacja i szacowanie niepewności procesu pobierania próbek wód, ścieków, osadów ściekowych i gleb”
7. „Walidacja metod badawczych i szacowanie niepewności - uaktualnienie wiedzy”
8. „Procedury: Działania korygujące, zapobiegawcze - w praktyce oraz nadzorowanie badań niezgodnych z wymaganiami”
9. „Wybrane zagadnienia z metrologii ogólnej"
10. „Spójność pomiarowa (dokument DA-06) oraz nadzorowanie WPiB”
11. „Wymagania Specyfikacji Technicznej PKN-CEN/TS 15675:2009 oraz dokumentu DAB-08”
12. „Auditor wewnętrzny normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005”
13. „Identyfikacja niezgodności i badań niezgodnych z wymaganiami oraz sposób postępowania z nimi w laboratorium badającym wodę i ścieki”
14. „Zagrożenia mikrobiologiczne w zakładzie produkcyjnym”
15. „Identyfikacja i sposób postępowania odstępstwami, badaniami niezgodnymi i niezgodnościami”
16. „Omówienie dokumentów PCA: DAB-07, DA-05, DA-06. Nadzorowanie niezgodnych z wymaganiami badań”
17. „Auditor techniczny w laboratorium badawczym – ocena kompetencji technicznych. Kurs dla auditorów wewnętrznych”
18. „Pomiary masy”
19. „Kontrola jakości badań jako element potwierdzający parametry charakterystyczne metody badawczej”
20. „Bezpieczeństwo chemiczne w laboratorium”
21. „Auditor Wewnętrzny Zintegrowanego Systemu Zarządzania PN-EN ISO 9001:2009 i PN-EN ISO 22716:2009”
22. „Mikrobiologia w przemyśle spożywczym”
23. „Audit wewnętrzny wg normy PN-EN ISO-IEC 17025:2005”
24. „Oznaczanie metali w paszach - warsztaty (praca przy aparacie użytkownika)”
25. „Doskonalenie systemu zarządzania w oparciu o PN-EN ISO-IEC 17025:2005”
26. „Charakterystyka mikrobiologicznych metod badawczych, algorytm szacowania niepewności związanej z wynikami badań”
27. „Pobieranie próbek wód i ścieków do badań - zapewnienie jakości i szacowanie niepewności pobierania próbek”
28. „Norma PN-EN ISO/IEC 17025:2005 w Laboratorium Mikrobiologicznym w obszarze badań żywności”
29. „Audit wewnętrzny w laboratorium mikrobiologicznym z uwzględnieniem wszystkich kryteriów wymaganych przez PCA”
30. „Metody statystyczne niezbędne do szacowania niepewności w laboratorium, szacowanie niepewności krzywej kalibracyjnej”
31. „Program kontroli jakości badań - opracowanie i realizacja, techniki statystyczne, ocena wyników”
32. „Szkolenie w zakresie analizy sensorycznej dla Laboratorium ubiegającego się o akredytacje PCA”
33. „Pobieranie próbek wody z basenów krytych i otwartych do badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych”
34. „Pobieranie próbek z powierzchni do badań mikrobiologicznych”
35. „Auditor wewnętrzny w laboratorium badawczym" wg PN-EN ISO/IEC 17025:2005 oraz PN-EN ISO 19011:2012”
36. „Metody badań wód i ścieków w obszarach regulowanych prawnie. Wybór metody do badań wg nowych wytycznych DAB-07”
37. „Wzorcowanie, kalibracja, sprawdzanie jako elementy zapewnienia spójności pomiarowej. Hierarchia wzorcowań urządzeń w odniesieniu do wymagań DA-06”
38. „Wymagania znowelizowanego dokumentu DAB -07”
39. „Wymagania akredytacyjne w obszarach regulowanych prawnie. Wybór metody do badań według nowych wytycznych DAB-07”
40. „Wymagania według normy i dokumentów PCA i ich praktyczne zastosowanie dla Kierownika ds. Technicznych”
41. „Metody badań żywności w obszarach regulowanych prawnie. Wybór metody do badań według nowych wytycznych DAB-07”
42. „Elastyczny zakres akredytacji w badaniach żywności - wymagania wg DA-10”
43. „Analiza sensoryczna”
44. „Charakterystyka metod badawczych, szacowanie niepewności związanej z wynikami badań i zapewnienie jakości w badaniach mikrobiologicznych”
45. „Nadzorowanie wyposażenia pomiarowo-badawczego z interpretacją świadectw wzorcowań”
46. „Nadzorowanie wyposażenia pomiarowego. Krzywa kalibracyjna a wzorcowanie”
47. „Audit wewnętrzny w laboratorium według wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 – kurs doskonalący”
48. „Wybrane zagadnienia z metrologii ogólnej – podstawy dla początkujących”
49. „Audit w laboratorium - warsztaty”
50. „Nadzorowanie wyposażenia i spójność pomiarowa”
51. „Audit wewnętrzny w laboratorium wg wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 – kurs podstawowy”
52. „Interpretacja świadectw wzorcowań - wymagania DA-06”
53. „Identyfikacja i sposoby postępowania z badaniami niezgodnymi z wymaganiami, niezgodnościami, odstępstwami - wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005”
54. „Narzędzia statystyczne w laboratorium, sterowanie jakością badań”
55. „Nadzorowanie wyposażenia, spójność pomiarowa, zapewnienie jakości badań - wymagania PCA, DA-05, DA-06, DAB-07”
56. „Znakowanie produktów spożywczych”
57. „Praktyczne szkolenie doskonalące dla auditorów wewnętrznych w laboratoriach badawczych wymagania PCA, DA-05, DA-06, DAB-07”
58. „Jak uniknąć błędów w analizach miareczkowych oraz przy oznaczaniu pH i przewodności”
59. „Warsztaty z walidacji metod fizykochemicznych i szacowania niepewności pomiaru w laboratorium analitycznym (np. oznaczania zawartości wody Karla Fischera), dokumentacja - zgodnie z wymaganiami normy PN/EN ISO/IEC 17025:2005”
60. „Identyfikacja niezgodności, badań niezgodnych z wymaganiami i odstępstw oraz sposób postępowania z nimi zgodnie z normą PN - EN ISO / IEC 17025:2005+Ap1:2007. Elementy zapewnienia jakości badań w laboratorium badawczym i ich wykorzystanie walidacji/rewalidacji metod analitycznych. Wymagania DA-06 w zakresie wzorcowania urządzeń pomiarowych laboratorium w ramach danej metody badawczej”
61. „Pobieranie gazów odlotowych w celu oznaczania rtęci ogólnej wg wymagań normy PN-EN 13211:2006”
62. „Walidacja metod instrumentalnych i szacowanie niepewności pomiaru w laboratorium badającym wodę i żywność – doskonalenie procesów. Zapewnienie jakości badań analitycznych – budowanie i nadzorowanie systemu”
63. „Autosamplery – wymagania nowej normy PN-EN ISO 16479:2014-12-E. Wymagania dotyczące działania i procedury badania zgodności dla sprzętu do monitorowania wody. Automatyczne urządzenia do pobierania próbek (próbniki) wody i ścieków”
64. „Doskonalenie systemu zarządzania w laboratorium badawczym wg wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 oraz dokumentów PCA”
65. "Walidacja i szacowanie niepewności w metodach molekularnych – GMO”
66. „Nadzorowanie wyposażenia pomiarowego a spójność pomiarowa w badaniach mikrobiologicznych”
67. „Chromatografia jonowa”
68. „Bezpieczeństwo chemiczne w laboratorium – uzyskanie zgodności z wymaganiami prawnymi miarowa w badaniach mikrobiologicznych”
69. „Identyfikacja niezgodności, potencjalnych niezgodności oraz badań niezgodnych z wymaganiami oraz sposób postępowania z nimi zgodnie z normą PN-EN ISO/IEC 17025:2005 + Ap1:2007 oraz dokumentami PCA”
70. „Diagnostyka Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter, Clostridium perfringens, Bacillus cereus w żywności”
71. „Walidacja i szacowanie niepewności metod mikrobiologicznych żywności i wody”
72. „Wymagania przepisów prawa w zakresie stosowania substancji i mieszanin chemicznych, w tym ocena ryzyka, oznakowanie odczynników i mieszanin w laboratorium chemicznym i mikrobiologicznym”
73. „Metody badań żywności w obszarach regulowanych prawnie”
74. „Walidacja metod fizykochemicznych i zapewnienie jakości w laboratorium badania żywności”
75. „Metody oznaczania niektórych związków w żywności przy wykorzystaniu techniki HPLC”
76. „Droga do akredytacji Pracowni PCR”
77. „Zapewnienie jakości w badaniach chemicznych”
78. „Analiza sensoryczna żywności”
79. „Wzorcowanie spektrofotometrów w ramach metody badawczej”
80. „Ogólne wymagania dokumentu DA-06 z uwzględnieniem zmian”
81. „Analiza sensoryczna - podstawy, rodzaje metod, walidacja i szacowanie niepewności oraz szkolenie zespołu sensorycznego”
82. „Walidacja i szacowanie niepewności metod: wagowej, spektrofotometrycznej i miareczkowej – warsztaty”
83. „Bezpieczeństwo prac w laboratorium - aspekty prawne”
84. „System zarządzania jakością w laboratoriach wykonujących pomiary środowiskowe w obszarze gazów odlotowych. Pomiary emisji gazów i pyłów do powietrza – wymagania norm PN-EN ISO/IEC 17025:2005 oraz specyfikacji technicznej PKN-CEN/TS 15675:2009”
85. „Nadzorowanie wyposażenia pomiarowego.Krzywa kalibracyjna a wzorcowanie”
86. „Ocena zgodności – Wymagania dotyczące działania różnych rodzajów jednostek przeprowadzających inspekcję w związku z nowelizacją normy PN-EN ISO/IEC 17020:2012”
87. "Wykonywanie analiz w olejach opałowych – szkolenie doskonalące techniki badawcze”
88. "Elastyczny zakres akredytacji i doskonalenie systemu zarządzania w laboratorium”
89. „Mikrobiologiczne metody alternatywne – potwierdzenie możliwości realizacji w laboratorium”
90. „Walidacja i szacowanie niepewności dla wybranych technik chromatograficznych”
91. „Zaawansowana technika ICP-MS - możliwości i problemy”
92. „Obowiązki producentów w świetle o przepisów w zakresie bezpieczeństwa żywności - zadbaj o bezpieczeństwo Klientów i sprawdź jakie są wymagania prawne w zakresie badania żywności”
93. „Pomiary emisji gazów i pyłów do powietrza – wymagania norm PN-EN ISO/IEC 17025:2005 oraz specyfikacji technicznej PKN-CEN/TS 15675: 2009”
94. „Zaawansowana technika ICP-MS - możliwości i problemy”
95. „Jak przeprowadzić dobry audit wewnętrzny - scenki, sytuacje, przykłady”
96. „Pobieranie wody i ścieków z wykorzystaniem automatycznego próbopobieraka.Walidacja metody pobierania”
97. „Ręczne pobieranie próbek produktów naftowych wg PN-EN ISO 3170-praktyka i bezpieczeństwo. Podstawy techniki smarowniczej-klasyfikacje lepkościowe i jakościowe olejów smarnych. Wytyczne eksploatacji olejów smarowych do turbin parowych, gazowych i skojarzonych układów gazowo-parowych”
98. „Warsztaty pomiarów emisji zanieczyszczeń gazowo –pyłowych Budżet niepewności. Sprawozdania z badań”
99. „Warsztaty - pomiary emisji hałasu - wymagania prawne i akredytacyjne”
100. „Techniki komputerowe i statystyczne w walidacji metod badawczych i obliczaniu niepewności pomiarowej”
101. „Błędy przygotowania próbek do analiz”
102. „Walidacja i szacowanie niepewności pobierania próbek wody na konkretnych przykładach – obliczenia”
103. „Techniki analityczne stosowane w predyktywnym nadzorze nad stanem maszyn i urządzeń”
104. „Uproszczenie zapisów dokumentujących spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025”
105. „Pobieranie próbek siarki. Zagadnienia techniczne i bezpieczeństwo poboru”
106. „Przygotowywanie próbek żywności w kierunku oznaczania metali”
107. „Pomiary emisji lotnych związków organicznych (LZO)”
108. „System zarządzania w laboratorium wg wymagań nowej normy ISO/IEC 17025:2018-02”
109. "Pomiary pyłu zawieszonego"
110. „Szkolenie doskonalące dla auditorów wewnętrznych w laboratorium wg wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02”
111. „Szkodliwe działanie czynników biologicznych, bakterie i grzyby w próbkach powietrza. Metody pobierania i wykonanie badania”
112. "Doskonalenie technik analitycznych"
113. „PCR i real - time PCR – projektowanie reakcji, walidacja metody, analiza wyników”
114. „System zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 z elementami auditu wewnętrznego"
115. "Nowelizacja normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 oraz dostosowanie dokumentacji laboraorium do wymagań nowej normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02"
116. "Wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 ze szczególnym uwzględnieniem analizy i oceny ryzyka w laboratorium"
117. "Bezpieczeństwo przy organizacji pracy w laboratorium chemicznym"
118. "Analiza ryzyka w badaniach chemicznych wody i ścieków"
119. "Doskonalenie technik analitycznych stosowanych w laboratoriach wodno-ściekowych"
120. "Ryzyko a wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02"
121. "Pobieranie próbek wody do badań mimrobiologicznych z uwzględnieniem próbek wody w kierunku oznaczenia Legionella sp."
122. "Pomiary emisji - ogólne aspekty techniczne, walidacja i wyliczenie niepewności pomiarowych"
123. "Wymagania systemu zarządzania zgodnie z PN-EN ISO 15189:2013-05 Laboratoria medyczne. Wymagania dotyczące jakości i kompetencji"
124. "Auditowanie systemu zarządzania w Laboratorium wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Warsztaty"
125. "Oznaczanie biochemicznego zapotrzebowania tlenu po n dniach (BZTn) wg PN-EN ISO 5815-1:2019-12"
126. "Jak policzyć niepewność zgodnie z nową normą PN_EN ISO 19036:2020-04? Jak przedstawić niepewność na sprawozdaniach z badań z uwzględnieniem stwierdzenia zgodności ?- warsztaty"
127. "Oznaczanie metali na stanowiskach pracy techniką absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją w płomieniu (FAAS)"
128. "Wdrożenie normy PN-EN ISO 5815-1 -"Jakość wody. Oznaczenie biochemicznego zapotrzebowania tlenu po n dniach (BZT5). Część 1: Metoda rozcieńczeń z dodatkiem materiału zaszczepiającego i allilotiomocznika". Weryfikacja metody, ocena niepewności pomiaru, potwierdzenie ważności wyników"
129. „Szkolenie dla auditorów wewnętrznych w laboratorium wg wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 – kurs podstawowy”
130. "Optymalizowanie procesów laboratoryjnych"
131. "Ocena ryzyka i badania niezgodne z wymaganiami w praktyce"
132. "Bezpieczeństwo pracy w laboratorium terenowym w aspekcie wymagań normy ISO 45001 i normy 14001"
133. "Wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Omówienie metodyki w badaniach emisyjnych gazów"
134. "Przeprowadzanie weryfikacji/walidacji metod badawczych”