Porównania między laboratoryjne (ILC)

Oferta / Porównania między laboratoryjne (ILC)
Kliknij i wypełnij krótki formularz, aby zgłosić się na porównanie. ZGŁOŚ SIĘ NA PORÓWNANIE

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę - podaj swój e-mail i subskrybuj nasz newsletter.

Podaj swój e-mail:

*Podaj swój e-mail ponownie i kliknij "WYPISZ", jeśli chcesz zrezygnować z subskrybcji.

Porównania ILC

Na rynku badań biegłości nie ma dostępnych wszystkich badań jakie Państwo potrzebowaliby np. do akredytacjii, dlatego proponujemy następującą pomoc:

  • Zgłaszają nam Państwo jakich badań potrzebują - dotyczy tylko porównań, których nie organizuje na rynku żaden organizator porównań międzylaboratoryjnych (ILC) oraz badań biegłości (PT).
  • A2K CeNT umieszcza na stronie, że zgłosiło się laboratorium chętne do takich porównań. 
  • Laboratoria, które chcą się przyłączyć do porównań zgłaszają się do nas.
  • A2K CeNT we własnym zakresie szuka również laboratoriów chętnych do takiego porównania.
  • Po zebraniu odpowiedniej ilości uczestników wysyłamy informację do zainteresowanych wraz z drukiem zlecenia oraz kartą wyników do odesłania po jej wypełnieniu. 

W ramach zlecenia pomagamy w zorganizowaniu zgłoszonych porównań oraz przygotowujemy opracowanie statystyczne wyników - jako niezależna jednostka.

Po stronie uczestników może być udostępnienie materiału lub miejsca do porównań terenowych w zależności od programu ILC.

 

kontakt w sprawie porównań międzylaboratoryjnych:
e-mail: ilc@a2kcent.pl
tel. 660 421 107 lub 608 301 418

Parametr/cecha
badawcza
Dziedzina badań/
obiekt/matryca
TechnikaMetoda
badawcza
Ilość
uczestników
Nr
ILC
Realizacja
Kalibracja AMS (QAL2) w zakresie: pyłu, NO, NOx, SO2, CO2 , CO, TOC, O2, HF, HCl, H2OAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) -PN-EN 14181:2015131/ILC/2017-
Badania w zakresie AST i QAL2 (pył, NO, NOx, SO2, CO2 , CO, TOC, O2, HF, HCl, H2O)Automatyczne Systemy Monitoringu (AMS) -PN-EN 14181:2015132/ILC/2017-
Zawartość formaldehydukosmetyki--053/1/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, jakość składników, smak, zapachprzetwory mięsne, konseerwy--249/4/ILC/2017-
Pomiar hałasuPomieszczenia w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej-PN-87/B-02156163/1/ILC/2017-
Pobieranie próbek do oznaczania stężenia metali ciężkich: Hggazy odlotoweaspiracyjnaPN-EN 13211+AC 2006143/3/ILC/2017-
Pobieranie próbek i oznaczanie stężenia HF z emisją HFgazy odlotoweaspiracyna, elektrody jonoselektywnejISO 15713:2006441/2/ILC/2017-
Pobieranie próbek, opad pyłuŚrodowisko ogólne powietrze - imisjaASTM D 1739-98 (2010) Metoda opadowa (osiadające cząstki stałe) 162/1/ILC/2017-
Migracja kadmu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)szkłoatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy004/1/ILC/2017wrzesień 2017
Migracja kadmu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)ceramikaatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy105/1/ILC/2017wrzesień 2017
Migracja ołowiu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)szkłoatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy004/2/ILC/2017wrzesień 2017
Migracja ołowiu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)ceramikaatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy105/2/ILC/2017wrzesień 2017
Stężenie NO, NOxAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) chemiluminescencyjnanp. PN-EN 14792:2006034/1/ILC/2017-
Stężenie C2H2 mieszanina gazów, próbka powietrzachromatografia gazowa -154/1/ILC/2017-
Stężenie C2H4mieszanina gazów, próbka powietrzachromatografia gazowa -154/2/ILC/2017-
Stężenie C3H6mieszanina gazów, próbka powietrzachromatografia gazowa -154/3/ILC/2017-
Zawartość kwasów tłuszczowychpaszechromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)np. PN-EN ISO 12966-1, PN-EN ISO 12966-2:2011, PN-EN ISO 12966-4212/2/ILC/2017-
Zawartość kwasów tłuszczowychprzetwory owocowo-warzywnechromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)np. PN-EN ISO 12966-1, PN-EN ISO 12966-2:2011, PN-EN ISO 12966-4 212/1/ILC/2017kwiecień 2017
Stężenie całkowitego gazowego węgla organicznego (TVOC)Automatyczne Systemy Monitoringu (AMS) ciągłego pomiaru detekcji płomieniowo-jonizacyjnej (FID)PN-EN 12619:2013038/1/ILC/2017-
Stężenie całkowitego gazowego węgla organicznego (TVOC)gazy odlotoweciągłego pomiaru detekcji płomieniowo-jonizacyjnej (FID)PN-EN 12619:2013138/2/ILC/2017-
Stężenie NO, NO2gazy odlotoweCLD, niedyspersyjna spektrofotometria w podczerwieni (NDIR)...234/2/ILC/2017-
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowyprzetwory owocowo-warzywnedestylacyjno-miareczkowanp. PN-90/A-75101.05 324/1/ILC/2017kwiecień 2017
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowynapoje bezalkoholowedestylacyjno-miareczkowanp. PN-85/A-79033 224/2/ILC/2017-
kwasowość ogólnasoki, nektary, napoje i produkty pokrewnedestylacyjno-miareczkowaPN-90/A-75101/05125/3/ILC/2017-
Alkohol etylowysoki, nektary, napoje i produkty pokrewnedestylacyjno-miareczkowaPN-90/A-75101/09256/1/ILC/2017-
Stężenie O2gazy odlotoweelektrochemicznaPN-EN 10396:2001339/2/ILC/2017-
Pobieranie próbek i oznaczanie stężenia HFAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) elektrody jonoselektywnejISO 15713:2006141/1/ILC/2017-
Zawartość skrobiMięso i przetwory mięsneenzymatycznanp. PN-ISO 13965:200, PN-ISO 13965:2001/Ap1:2005220/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego przetwory owocowo-warzywneenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994329/1/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego wyroby i produkty cukierniczeenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/2/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego ryby i przetwory rybneenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/3/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego mleko i wyroby mleczarskieenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/4/ILC/2017-
Pobieranie próbek do badań PCDD/PCDFgazy odlotowefiltracja i kondensacjaPN-EN 1948-1:2006245/1/ILC/2017-
Stężenie pyłuAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) grawimetrycznanp. PN-Z-04030-7:1994, PN-EN 13284-1:2007033/1/ILC/2017-
Pobieranie próbek pyłu do oznaczania stężenia metali ciężkich: As, Cd, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, Pb, Sb, Tl, V, Sngazy odlotowegrawimetrycznaPN-EN 14385:2005443/1/ILC/2017-
Stężenie pyługazy odlotowegrawimetrycznaPN-Z-04030-7:1994, PN-EN 13284-1:2007233/2/ILC/2017-
Pobieranie próbek pyłu do oznaczania stężenia metali ciężkich: Zngazy odlotowegrawimetrycznaPN-Z-04030-7:1994343/2/ILC/2017-
Identyfikacja i oznaczanie ilościowe kwasów tłuszczowych Tłuszcze roślinneIdentyfikacja w postaci estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą GC/FID; metoda normalizacji wewnętrznej-158/1/ILC/2017-
Szczelność konserw / opakowań hermetycznie zamkniętychbadania właściwości fizycznych żywności / konserwy mięsne, warzywno-mięsnejakościowanp. PN-A-82055-4: 1997002/ILC/2017czerwiec 2017
Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych żywych, martwych i ich pozostałościOwoce suszone i ich mieszanki; warzywa suszone i ich mieszanki; ziarna nasiona oleistych i strączkowych , grzyby suszone, orzechyjakościowa-206/3/ILC/2017czerwiec 2017
Jodek potasusól kuchennajodometrycznanp. PN-C-84081.34:1980207/ILC/2017czerwiec 2017
Stężenie pary wodnejAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) kondensacyjno-adsorpcyjnaPN-EN 14790:2006142/1/ILC/2017-
Migracja bisfenolu A do wody i płynów modelowych żywnościWyroby i materiały opakowaniowe z tworzyw sztucznychMetoda chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas (GC-MS)-051/1/ILC/2017-
Zawartość zidentyfikowanych włókien Tkaninymetoda rozdzielania ręcznego; wagowa-161/1/ILC/2017-
Zapach i smak przekazywane przy bezpośrednim kontakcieMateriały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnościąmetoda trókątowaDIN 10955:2004-06, PN-87/O-79114 pkt 2452/1/ILC/2017-
gęstość względnasoki, nektary, napoje i produkty pokrewnemetoda z zastosowaniem densytometru oscylacyjnegoIFU No 1 (Rev. 2005) Relative Density255/1/ILC/2017-
Zawartość chlorku soduprzetwory owocowo-warzywnemiareczkowanp. PN-90/A-75101/10317/ILC/2017-
Zawartość cukrów ogółemprzetwory owocowo-warzywnemiareczkowanp. PN-90/A-75101/07318/ILC/2017-
Zawartość cukrów redukującychprzetwory owocowo-warzywnemiareczkowaPN-90/A-75101/07 219/ILC/2017-
kwasowość ogólnaserymiareczkowanp. PN-73/A-86232123/ILC/2017-